HOME    DOCTRINA    ISTORIA INTERZISĂ    PERSONALITĂȚI    CĂRȚI    CUVÂNTUL LEGIONAR    SPIRITUALITATE    CONTACT 
Oi negre


Constantin Stoicănescu
Horia Sima
Mihai Stelescu
Nicolae Petrașcu
 

NICOLAE PĂTRAȘCU

1907 - 1966

Profesor de liceu de istorie, română și franceză

Comandant legionar, șef al județului Sibiu - din 1935

Personalitate tenebroasă, controversată...

Coleg de liceu și prieten cu Horia Sima

 

Nicolae Petrașcu (dreapta imaginii) împreună cu Horia Sima (stânga imaginii) în Germania, 1939-1940

Născut în 1907 la Sâmbăta de Sus, jud. Făgăraș.

Studii la Facultatea de Litere a Universității din Cluj.

Aderă la Mișcarea Legionară din 1928, din timpul studenției.

Reușește în 1936, sub interdicția guvernului și urmărit de Siguranță, să tipărească cartea "Pentru Legionari" a lui Corneliu Zelea Codreanu, fapt pt. care este avansat la gradul de comandant legionar (gradul următor celui pe care-l avea la momentul respectiv în ierarhia legionară).

La declanșarea represiunii antilegionare din 1938, reușește să tipărească lucrarea Adevărul în procesul Căpitanului.

Colaborator apropiat al lui Horia Sima între 1938-1944.

În timpul marii prigoane antilegionare carliste (1938-1939) scapă nearestat și îl însoțește pe Sima la ședințele din cadrul Comandamentului Legionar de prigoană, unde Sima deținea funcția de om de legătură între Comandament și legionarii rămași nearestați, apoi fuge în Germania împreună cu Sima.

În mai 1940 se întoarce în țară împreună cu Sima

Este numit de Sima secretar general al Mișcării Legionare (sept. 1940).

După rebeliunea legionară (ian. 1941 )fuge din nou în Germania.

În 1944 se întoarce în țară, trimis de Sima,  pentru reactivarea Mișcării, dar este capturat de comuniști. Pentru a-și salva pielea, încheie un pact cu aceștia, promițând în numele Mișcării că legionarii nu vor lupta împotriva comuniștilor (în schimbul eliberării legionarilor care se aflau în închisori din vremea lui Antonescu). Ca garanție a sincerității lui, predă listele cu toți legionarii necunoscuți încă de Siguranță (liste obținute lesne de la șefii de organizații locale, întrucât el era omul de încredere al lui Sima).

Evident că în 1948, după consolidarea la putere, comuniștii declanșează prigoana împotriva legionarilor, folosindu-se de listele date de Pătrașcu.

Această trădare a lui Pătrașcu s-a soldat cu 10.000 de arestări de legionari în toată țara în noaptea de 14/15 mai 1948.

Este închis și el, până în 1964, la Aiud.  În cursul "reeducării" de aici (unde nu a existat teroare și nici schingiuiri ca la Pitești), Pătrașcu a fost printre cei mai activi "reeducați" și a vorbit cel mai urât despre Căpitan și Mișcare.

După patru ani, fiind cercetat de poliție pentru diverse afaceri dubioase (printre altele, deținerea ilegală de cocoșei -bani de aur - și un mic depozit de arme descoperit la preotul legionar Cândea cu care Pătrașcu era prieten), îngrozit de ideea de a intra din nou în închisoare, se sinucide (1968).

A scris cartea Din viața legionară, apărută la Salzburg în 1952 și reeditată la București în 1995 (mediocră, fără a relata nimic important).

 

Publicat de "CUVÂNTUL LEGIONAR"